Spring naar inhoud

Prentenboeken over monsters

 

Het prentenboek van het jaar is Maar eerst ving ik een monster. Een fijn verhaal vol monsters. Aangezien er veel monsters rondlopen in kinderboekenland, leek het me leuk om een greep te doen uit alle monsterboeken!

maar eerst ving ik een monster prentenboeken over monsters

Maar eerst ving ik een monster - Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, uitgeverij Lemniscaat, 2020.

Dit boek heeft een herkenbaar thema: bedtijd proberen uit te stellen. Een jongetje wordt voorgelezen en moet daarna naar bed, maar dat kan niet volgens het jongetje, want: hij moet eerst nog een monster vangen. En nog een, en nog een... Dit is het prentenboek van het jaar 2022 tijdens de Nationale Voorleesdagen, en je kunt het kopen samen met een vingerpopje... een monster natuurlijk!

prentenboeken over monstersMonsta prentenboek over monsters

Monsta - Dita Zipfel en Mateo Dineen, vertaald door Hedi de Zanger, uitgeverij De vier windstreken, 2020.

Monsta is een monstertje dat zijn eerste kind aan het schrikken wil maken. Hij verstopt zich onder het bed en doet er alles aan om zo eng mogelijk te zijn. Maar...het kind schrikt er niet van! Wat Monsta ook probeert. Het verhaal wordt verteld door Monsta die briefjes aan het kind schrijft (vol grappige spelfouten). Wat moet Monsta doen om eng te zijn?

prentenboeken over monstersprentenboek Stop! Monsters! Mark Janssen

Stop! Monsters! - Mark Janssen, uitgeverij Lemniscaat, 2019.

Twee meisjes vertrekken van huis met een bakfiets vol rommel. Onderweg worden ze tegengehouden door enorme monsters. Hoe kunnen ze daar veilig langs komen?Het enige woord in dit boek is "stop!"                                                                      Prachtige platen van reusachtige monsters in de mooiste kleuren. Fijn detail zijn de kleinere dieren die bij de monsters rondhangen: veel bijzondere vogels, maar bijvoorbeeld ook een soort vuurleeuwtjes.

prentenboeken over monsters

prentenboek monsterboek hoogstad

Monsterboek - Alice Hoogstad, uitgeverij Lemniscaat, 2014.

In een zwart-witte stad is een meisje aan het kleuren. Overal tekent ze monsters die later tot leven komen. Een prachtig boek vol details, er gebeurt zoveel op de pagina's. Bekijk samen het leven in de zwart-witte stad, en maak je eigen verhaal in dit tekstloze prentenboek. En wie krijgt er geen zin om aan het kleuren te slaan?

Dit prentenboek kreeg in 2015 het Gouden Penseel.

prentenboeken over monsters

prentenboek kietelmonster manceau

Kietelmonster - Edouard Manceau, vertaald door Lourens van Veluw, uitgeverij Paolo, 2017.

Dit prentenboek is een soort handleiding hoe je van monsters afkomt. Je moet ze namelijk kietelen! De lezer wordt uitgenodigd om het monster te kietelen op allerlei plekken, waarna hij langzaam verdwijnt: kietel je de armen, dan verdwijnen deze naar de pagina erna, en zijn ze veranderd in bomen. Zo vormen alle onderdelen van het monster uiteindelijk een rustgevend landschap.

Een prima prentenboek om interactief voor te lezen en eventueel de angst voor monsters aan te gaan.

prentenboeken over monsters

prentenboek max en de maximonsters sendak

Max en de maximonsters - Maurice Sendak, vertaald door L.M.Niskos, uitgeverij Lemniscaat, 1968 (eerste druk), inmiddels vele malen herdrukt.

In het rijtje prentenboeken over monsters mag deze klassieker niet ontbreken. In 1968 voor het eerst verschenen, en het boek wordt nog steeds verkocht - en gelezen.

Het gaat over Max, die stout is (je bent een monster, zegt mama), en die zonder eten naar bed wordt gestuurd. Dan droomt Max over een eiland vol monsters, en dat hij de koning wordt van al die monsters. Ze gaan lekker wild doen, en feest vieren. Maar als de monsters slapen, voelt Max zich alleen, en wil hij geen koning meer zijn. Hij wil naar huis. Dus vaart hij weer terug. Dan wordt hij wakker, en zijn eten staat klaar in zijn kamer.

Een veelgeprezen prentenboek over boos zijn, stout zijn, dromen, en macht hebben. Een boek waar je veel over kunt praten. In 2009 werd het prentenboek verfilmd, onder de oorspronkelijke titel Where the wild things are.

prentenboeken over monsters

prentenboek ieber en knoert te loo

Ieber en Knoert - Sanne te Loo, uitgeverij Hoogland en Van Klaveren, 2018.

Als Ieber een vogel heeft gevangen en die wil houden, moet hij hem van zijn vriend Knoert vrij laten. Boos besluit Ieber dan ook de grote cactus van zijn vriend "vrij te laten" en hem ergens in de natuur te zetten. Als hij later bij de cactus gaat kijken, schrikt hij. Wat is er mee gebeurd? En hoe moet hij dat aan Knoert vertellen?      Mooi verhaal over vriendschap tussen twee monsters.

prentenboeken over monsters

het monsterbonsterbulderboek prentenboeken over monsters

Het monsterbonsterbulderboek - Jozua Douglas en Marieke Nelissen, uitgeverij De Fontein, 2017.

Bruno tovert zijn ouders om in monsters! Maar het is de vraag of dat nou zo'n goed idee was, want monsterouders maken wel heel veel rommel! Alleen...hoe tover je je ouders weer terug?

prentenboeken over monstersHet grote blauwe monster prentenboeken over monsters

Het grote blauwe monster - Lucille Bubisy en Emma De Woot, uitgeverij Clavis, 2017.

Dit is een prentenboek met twee verhaallijnen: Suzie is op zoek naar haar kat die zoek is, en het Grote Blauwe Monster is op zoek naar eten. Als ze elkaar tegenkomen in het bos rent Suzie weg. Maar is dat wel nodig? Een mooi prentenboek over vooroordelen en elkaar helpen.

prentenboeken over monstersHet kleurenmonster prentenboeken over monsters

Het kleurenmonster - Anna llenas, vertaald door M.E.Ander, uitgeverij De Vier Windstreken, 2017.

Het kleurenmonster is in de war, wat voelt hij allemaal? Een mooi boek over emoties, waarin elke emotie een andere kleur heeft.

prentenboeken over monstersJij bent het monster Prentenboeken over monsters

Jij bent het monster! - Lucy Cousins, vertaald door Studio Bos, uitgeverij Leopold, 2020.

Kleurrijk prentenboek op rijm, over Gabriel van drie die graag ''monstertje'' speelt met zijn familie. Hij daagt iedereen uit om hem als monster achterna te zitten. Uiteindelijk wordt hij door Monster Mama gevangen en naar bed gebracht. Heel vrolijk verhaal over spelen.

prentenboeken over monsters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *