Spring naar inhoud

Prentenboeken over bouwen

Heertje en Meneertje en Het eiland van Olifant staan in de prentenboeken top tien van 2022. Beide boeken gaan over bouwen en vriendschap. Het leek me leuk om nog wat meer boeken over bouwen bij elkaar te zoeken (en vaak genoeg komt daar ook vriendschap bij kijken 🙂 ).

prentenboeken over bouwen Heertje en Meneertje Elle van Lieshout en Erik van Os en Jan van Lierde

Heertje en Meneertje - Elle van Lieshout, Erik van Os, Jan van Lierde, uitgeverij Rubinstein, 2020.

Heertje en Meneertje zijn vrienden. Ze houden allebei van bouwen en dat doen ze dan ook. Maar de een bouwt een toren en de ander graaft een kuil. Zo gaat de een steeds verder naar boven, en de ander steeds verder naar beneden. Dat betekent dat ze niet meer samen zijn als hun bouwwerken eindelijk klaar zijn. Wat nu?

prentenboeken over bouwen Het eiland van Olifant Leo Timmers

Het eiland van Olifant - Leo Timmers, uitgeverij Querido, 2020.

Ook dit boek staat in de prentenboeken top tien. Het boek gaat over Olifant die in zee is gevallen. Hij komt op een heel klein eilandje terecht, eigenlijk maar een rotsje in zee. Hij wacht en wacht, tot er een muis in een bootje aankomt. Hij mag mee met muis maar het is zo'n klein bootje dat het versplintert als Olifant in wil stappen. Van de overblijfselen maakt Olifant een iets groter eiland, voor hem en de muis. Als er een iets groter bootje langskomt gebeurt er hetzelfde, en hij bouwt weer een stukje aan het eiland, en er komt weer een bewoner bij.
Dit herhaalt zich zo vaak dat er een enorm eiland ontstaat, waar iedereen graag wil zijn. Tot het op een nacht gaat stormen...
Wat een fantastisch Timmers-bouwwerk is er weer ontstaan in dit boek!

prentenboeken over bouwen Samen kunnen we alles Ingrid en Dieter Schubert

Samen kunnen we alles - Ingrid en Dieter Schubert, uitgeverij Lemniscaat, 2001.

Bever raakt gewond als hij bezig is met het bouwen van zijn burcht. Gelukkig komen zijn vrienden Beer en Egel hem te hulp. Een echte klassieker van de Schuberts.

prentenboeken over bouwen Superbeesjes; Bouwers Reina Ollivier Karel Claes Steffie Padmos

Superbeesjes: Bouwers - Reina Ollivier, Karel Claes, Steffie Padmos, uitgeverij Clavis, 2019.

Dit is een non-fictieboek. Het gaat over de bouwwerken van een aantal dieren, zoals spinnen, termieten, stokstaartjes en bijen.

prentenboeken over bouwen Pettson en Findus bouwen een auto Sven Nordqvist

Pettson en Findus bouwen een auto - Sven Norqvist, uitgeverij Davidsfonds / Infodok, 2021.

Dit is een kartonboekje over het vertrouwde duo Pettson en zijn kat Findus. Deze keer gaan ze samen een auto bouwen, en de lezer mag helpen! Er zitten namelijk allerlei schuifjes en flapjes in dit boek waarmee je de twee kunt laten bouwen.

prentenboeken over bouwen Samen gaan bouwen Oliver Jeffers

Samen gaan bouwen - Oliver Jeffers, vertaald door Mirjam Hoekstra, uitgeverij De Fontein, 2021.

Dit prentenboek gaat niet letterlijk over bouwen, maar figuurlijk. Het gaat over een vader en dochter die samen hun leven bouwen. Samen gebeurtenissen bouwen, samen herinneringen bouwen. Mooi boek om over door te praten.

prentenboeken over bouwenSteen voor steen  Giuliano Ferri

Steen voor steen – Giuliano Ferri, uitgeverij De vier windstreken, 2016.

Dit is een prentenboek zonder tekst. Maar het verhaal is behoorlijk duidelijk. Een muisje staat voor een muur en trekt daar een bloemetje uit, en dan valt er een steen uit. Door het gaatje is blauwe lucht te zien… De muis haalt er nog een steen uit, en wordt geholpen door andere dieren. Zo ontstaat er een steeds groter gat. Door het steeds  groter wordende gat zien we blauwe lucht en water. Nu hebben de dieren een heleboel stenen over. Wat zouden ze daarmee gaan doen? Dit is een boekje dat gaat over samenwerken, met een positieve afloop.

prentenboeken over bouwen Slaap maar fijn, bouwterrein - Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld

Slaap maar fijn, bouwterrein - Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld, vertaald door Edward van de Vendel, uitgeverij Moon, 2016.

Overdag wordt er hard gewerkt op het bouwterrein. Maar dan wordt het nacht, en gaan de hijskraan, graafmachine en andere machines lekker slapen. Een fijn (repeteer)verhaal voor het slapen gaan.

prentenboeken over bouwen Tommie en de torenhoge boterham - Pieter Gaudesaboos

Tommie en de torenhoge boterham - Pieter Gaudesaboos, uitgeverij Lannoo, 2021.

Tommie heeft erge honger en gaat een boterham maken. Pardon, hij bóúwt een boterham. En niet van twee boterhammen of drie of vier, maar van heel veel boterhammen! Een heerlijk repeteerverhaal.

prentenboeken over bouwen Muis bouwt een huis Lucy CousinsMuis bouwt een huis - Lucy Cousins, uitgeverij Leopold, 2021.

Muis en haar vriendjes bouwen een huis voor Ella Koala. Het is een kartonboekje met schuifjes en flapjes zodat je lekker mee kunt bouwen.

prentenboeken over bouwen De bouwvakker  Liesbet Slegers

De bouwvakker - Liesbet Slegers, uitgeverij Clavis, 2013.

Boek in de fijne beroepenreeks van Liesbet Slegers. In dit boek wordt verteld wat een bouwvakker is, wat voor gereedschap hij gebruikt en wat hij maakt. Leuk informatief prentenboek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *