Spring naar inhoud

Boekiedelen: Garage Gust

boekiedelen prentenboek garage gust

Vandaag deelt Mispoesappelmoes van de gelijknamige site en Instagram-account het favoriete prentenboek van haar en haar kinderen. Hoewel dat niet makkelijk was!

"Een favoriet prentenboek kiezen, dat is voor ons niet te doen. Er zijn zoveel prachtige boeken! We zijn hier dol op lezen en lezen van 's ochtends (te) vroeg tot 's avonds laat. Ik merk dat de kinderen fases hebben: ze vinden de boeken altijd leuk, maar er zijn periodes waarbij ze echt favorieten hebben. Ze hebben beide hun eigen favorieten maar er zijn ook boeken die ze allebei graag samen lezen.
Op dit moment wordt Een huis voor Harry van Leo Timmers - het prentenboek van het jaar - overal veel gelezen, ook hier! Maar een ander boek van Leo Timmers, Garage Gust, wordt hier net zo vaak of zelfs vaker gelezen. Dreumes kreeg dit boek bijna twee jaar geleden als kraamcadeautje. Peuter pikte het toen meteen in, we lazen het dagelijks! Toen dreumes ouder werd vond hij het boek ook fantastisch en bleven we het lezen. 's Avonds lezen we peuter en dreumes voor het slapengaan voor. Soms kiezen ze beide een ander boek, soms samen hetzelfde boek. Garage Gust wordt nog steeds ontzettend vaak door allebei gekozen.
Het verhaal speelt zich af in de garage van Gust. Hij is monteur en heeft een tankstation. De prent van zijn garage komt op iedere pagina terug. Bij zijn garage krijgt hij klanten met allemaal soorten problemen. Gust lost alles inventief op, met alles wat hij bij zijn garage kan vinden. Dat zorgt voor hilarische oplossingen en heel bijzondere voertuigen.
De illustraties van Leo Timmers zijn prachtig. Ze zijn met zoveel zorg gemaakt en de details zijn geweldig. Over al die details kun je zoveel gesprekken voeren. Zo zie je hoe een dag verloopt bij Gust (licht, donker, eten, klok) en kun je praten over wat je allemaal op een dag doet. Je ziet ook hoe Gust alles rondom zijn garage recyclet. Het hergebruiken van materialen en er een andere functie voor verzinnen zorgt ook voor een geweldig gespreksonderwerp. Het boek zit vol herhalingen wat kinderen enig vinden. Ze kunnen voorspellen wat er gebeurt, zich goed inleven en herkennen bepaalde patronen. En vanzelfsprekend kun je ook praten over wat voor werkzaamheden een monteur allemaal doet en wat voor gereedschap hij daarvoor gebruikt.
Het leuke eraan vind ik dat we altijd weer iets blijven ontdekken in de boeken van Leo Timmers. Bepaalde details vallen de kinderen op of ik zie zelf ineens iets nieuws. Het idee van recyclen en voorwerpen voor andere doeleinden inzetten - als overkoepelend thema - schoot me net pas te binnen en we lezen het boek al bijna twee jaar! Dat is het mooie aan boeken: je kunt ze eindeloos herlezen. Ik durf rustig te zeggen dat we dit boek meer dan 100 keer gelezen hebben en nog steeds zien we nieuwe dingen.
Wij zijn dol op de boeken van Leo Timmers en raden dit boek (en alle andere) aan iedereen aan!''
Garage Gust - Leo Timmers
Querido - 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *