Spring naar inhoud

Nationale Voorleesdagen 2020 – Prentenboek van het jaar: Moppereend

moppereend prentenboek van het jaar 2020 dunbar horacek

Hoera hoera, Moppereend is prentenboek van het jaar 2020! Dat betekent dat het tijdens de voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari in het zonnetje zal staan (en dat met zo'n grote donderwolk 😉 ). Een van de leukste dingen is dat er altijd een handpopje wordt gemaakt bij het boek, dus dit jaar kun je in de boekwinkel een boek plus moppereendje kopen. Word je kind lid van de bibliotheek, dan krijgen jullie zo'n handpopje cadeau.

handpopje moppereend prentenboek van het jaar 2020 dunbar horacek

Eend heeft een mopperbui. Haar vijver is opgedroogd én er is niemand om mee te spelen. Nou ja, ze zijn er wel, maar ze doen allemaal stomme spelletjes vindt Eend. Eend wordt steeds sacherijniger, en dat kun je zien aan de groeiende donderwolk boven haar hoofd. Maar dan barst de donderwolk....

prentenboek moppereend dunbar horacek

Dit is een fantastisch boek over boos zijn. Het is een mooi idee dat de figuurlijke donderwolk boven het hoofd van Eend echt bestaat en steeds groter wordt, en uiteindelijk zorgt voor een oplossing voor de boosheid van Eend.

Daarnaast is het ook een mooi repeteerverhaal. Het is een heel veelzijdig boek waar je veel uit kunt halen: emoties (boosheid en blijheid), gedrag: mopperen en dwars zijn, eigenschappen van dieren: elk dier vindt iets anders leuk, samen spelen, het weer: regen en een regenboog, de begrippen groot en klein: de wolk wordt steeds groter, en de begrippen droog en nat: de vijver is drooggevallen en wordt weer gevuld. Kortom een superprentenboek, en met recht prentenboek van het jaar!

prentenboek moppereend dunbar horacek

🙂  🙂  🙂  🙂  🙂

Moppereend - Joyce Dunbar en Petr Horáček

Vertaald door Jesse Goossens

Lemniscaat - 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *