Spring naar inhoud

Mijn schaduw is roze

prentenboek Mijn schaduw is roze Scott Stuart

Een knalblauw boek met een roze glittertekening erop, dat begint al goed. Veel kinderen zullen zich hierdoor aangetrokken voelen. Het is ook meteen het onderwerp waar dit boek over gaat.

Blauw staat voor jongensdingen en roze staat voor meisjesdingen. Een scheiding die vaak gemaakt wordt. Maar wat als die scheiding helemaal niet zo sterk is? Wat als je als je als jongen heel graag roze dingen wil doen?

Het jongetje in dit prentenboek worstelt daarmee. Zijn innerlijk wordt uitgebeeld door zijn schaduw. In zijn gezin is hij omringd door blauwe schaduwen, van zijn broer en vader (jammer, ik mis hier wel een moeder). Daarom voelt hij zich beschroomd om uit te komen voor zijn roze schaduw, want hiermee valt hij op.

Bovendien probeert zijn vader hem (of zichzelf) ‘gerust te stellen’ door te benadrukken dat deze roze schaduw wel zal verdwijnen en dat hij vanzelf blauw wordt.

Wanneer het jongetje verkleed naar school mag als iets wat zijn schaduw het liefste is, komt het tot een uitbarsting. Hij gaat namelijk in een jurk naar school, en ziet hoe moeilijk zijn vader dit vindt. Eenmaal in de klas voelt hij zich zo anders dat hij naar huis vlucht.

Daar wordt hij uiteindelijk door zijn vader getroost. Die vertelt dat ieders schaduw laat zien wie hij van binnen is. Papa vertelt over mensen die hij kent die hun schaduw proberen te verstoppen. En daar word je ongelukkig van. Dus het is belangrijk om uit te komen voor wie je bent.

Nu het jongetje zich gesteund voelt door zijn vader kan hij het aan om zichzelf te laten zien zoals hij is. En dat heeft op school ook een positief effect.

Een verhaal met een dijk van een boodschap. Achterin het boek staat wat informatie over de maker en dat hij graag verhalen schrijft die kinderen bemoedigen. Dat is met dit boek wel gelukt denk ik. Want of het nou om zoiets groots gaat als gender of om kleinere dingen, iedereen mag zichzelf zijn en iedereen is evenveel waard. Fijn boek om over na te praten.

🙂  🙂  🙂  🙂

Mijn schaduw is roze - Scott Stuart

Vertaald door Edward van de Vendel

Pelckmans - 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *