Spring naar inhoud

Het blauwe paard

prentenboek carle blauwe paard

Dit is een bijzonder prentenboek van Eric Carle. Het boek is een hommage aan de Duitse schilder Franz Marc, een expressionist uit het begin van de vorige eeuw. Schilderen wat je voelt, en je niet houden aan allerlei regeltjes.  Het werk van Franz Marc was in de Tweede Wereldoorlog verboden door de nazi's. Eric Carle was onder de indruk van het werk van deze kunstenaar, en is door hem geïnspireerd. Op de laatste pagina van het prentenboek schrijft hij hier een stukje over.

In Het blauwe paard tekent Carle een blauw paard, een rode krokodil, een gele koe. Teken wat je zelf wilt en voelt, dat is de boodschap van Carle aan alle toekomstige kunstenaars.

prentenboek het blauwe paard carle

De gele koe van Carle naar de gele koe van Marc

Dit is een bijzonder boek, een eerste kennismaking met kunst, en ook geschikt om kleuren te leren kennen en de fantasie te prikkelen.

Kijk ook even het filmpje hieronder, waarin Eric Carle vertelt wat hem inspireerde  in het werk van Marc. Hij noemt een mooi aangrijpend feit: de kunstenaar Marc moest de oorlog is, stierf op het slagveld en werd gevonden met zijn schetsboek op zich. Je ziet Carle ook even aan het werk, wat ikzelf altijd een genoegen vind. Hij maakt collages van door hem zelf geschilderde vellen.

Het blauwe paard - Eric Carle

Vertaald door J.H. Gever

Gottmer - 2012

https://youtu.be/v96BGJ8vecQ

1 gedachte over “Het blauwe paard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *