Spring naar inhoud

Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer

prentenboek Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer James Sellick Frann Preston-Gannon

Dit keer een prentenboek dat je niet zomaar even tussendoor voorleest. Het behandelt de verdwijning van het regenwoud door het kappen van bomen voor palmolie.

De vernietiging van het regenwoud is niet iets wat ik zelf zo gauw op het bordje van kleuters of iets oudere kinderen zou leggen, maar als je dat wel wilt doen dan is dit boek daar wel geschikt voor. Er wordt namelijk perspectief geboden, door zelf iets te doen kun je helpen het regenwoud te redden.

Het boek (op rijm geschreven) gaat over een meisje dat een kleine orang-oetan in haar slaapkamer vindt. Hij is daar om haar om hulp te vragen.

Zijn leefgebied wordt vernietigd door mensen die de bomen omzagen voor palmolie. Palmolie zit in een heleboel producten, bijvoorbeeld chocolade maar ook tandpasta.

Wat kan het meisje doen? Ze kan iedereen vertellen over dit probleem, en ze kan een brief sturen aan de baas van de fabriek die palmolie gebruikt. Ze belooft dat de toekomst beter zal zijn voor de kleine orang-oetan.

prentenboek Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer James Sellick Frann Preston-Gannon
Daarna vind je twee pagina's met beknopte informatie over orang-oetans en over palmolie. Gevolgd door tips over wat je kunt doen, zoals het schrijven van actiebrieven.

prentenboek Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer James Sellick Frann Preston-Gannon

Op de schutbladen ook illustraties: op die aan het begin van het boek een tekening van het regenwoud mét houthakkers, en op die aan het eind een regenwoud zónder.

Kortom niet een boek om voor het slapen gaan voor te lezen, maar ingebed in een project over het milieu of iets dergelijks is het een mooi hoopvol boek.

🙂  🙂  🙂

Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer - James Sellick en Frann Preston-Gannon, met een voorwoord van Emma Thompson, in samenwerking met Greenpeace.

Vertaald door Ellen Hosmar

Veltman Uitgevers, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *