Geestig prentenboek over Driehoek die een grap wil uithalen met Vierkant. Dat lukt, maar Vierkant laat dat niet op zich zitten.
Het boek is bijzonder vormgegeven, met vooral zwart wit en bruine kleuren. Op de voorkant staat geen titel, alleen een driehoek (en dat is dus de titel).
Driehoek ontving een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2018. Uit het juryrapport: "Dit duo lijkt niet anders dan goede boeken te kunnen maken, waarin telkens iets verrassends met vormen en vormgeving gebeurt. Ze vallen daarbij regelmatig in de prijzen en we kunnen ook dit keer niet om Barnett heen.
Ook in dit boek wordt met eenvoudige vormen een simpel en geestig spel gespeeld. Vanaf de cover staart een driehoek op pootjes ons met zijn oogjes aan. Hij is direct een personage, niet de enige, en hij gaat een geintje uithalen met zijn vriend
Vierkant. Meer basic kan eigenlijk niet en die soberheid wordt consequent volgehouden. Door het beperkte kleurenpalet winnen de vormen aan kracht. Er wordt mooi afgewisseld met tintverloop en schakeringen. Bergen worden vormen en vormen worden bergen, met daarbij een enkel blaadje dat het schilderachtige landschap versterkt. Door de kleine grappige toevoegingen en schijnbaar simpele aanpassingen in de basisvorm van de personages, krijgen ze genoeg karakter om de grappige twist over te brengen. Mooi hoe de stand van de oogjes zo ontzettend veel kan zeggen: boosheid, verbazing en achterdocht. Door ze twee millimeter naar rechts te schuiven, verandert de gezichtsuitdrukking totaal. Vierkant zet Driehoek zijn flauwe grap op een geestige manier betaald en daar wordt de lezer op een slimme manier bij betrokken. “Terug naar de basis”, zou de ondertitel van dit boek kunnen zijn. Dat credo heeft Barnett samen met zijn kompaan tot kunst verheven.''
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Driehoek - Mac Barnett en Jon Klassen
Vertaald door J.H.Gever
Gottmer - 2017