Spring naar inhoud

Waar dient het voor?

prentenboek Waar dient het voor? - José Maria Vieira Mendes en Madalena Matoso

Ieder kind komt vroeg of laat in de "waarom-fase", en dit boek doet daar sterk aan denken. In dit prentenboek stel je je namelijk vragen bij álles.

De grote vraag is, de titel zegt het al, waar dient dit voor? Bij sommige dingen is die vraag snel beantwoord omdat hun naam dat al verraadt: puntenslijper, kurkentrekker, tandenborstel.

Maar er zijn ook dingen die voor meer dan 1 ding dienen, denk maar eens aan een smartphone.

Maar dan zijn er ook nog dingen die voor meer dienen dan je zou denken! Bijvoorbeeld een stoel is niet alleen om op te zitten, maar ook om op te staan als je ergens niet bij kan!

En dan komt het mooiste: er zijn ook heel veel dingen waarbij je je niet meteen hoeft af te vragen waar ze voor dienen. Die zijn er gewoon! Zoals een neushoorn, een schilderij, of een mens.

Het boek begint en eindigt met de vraag of er nog vragen zijn, en het zal je niets verbazen dat er aan het eind van het boek nog zóveel te vragen is!

Het is een boek waar je je hoofd bij moet houden. En waarbij het je soms duizelt. Gelukkig wordt alles steeds weer even op een rijtje gezet.

Het is niet een standaard voorleesverhaal. Het is een boek dat je helpt bij het praten over de wereld om ons heen, en over hoe we die ingericht hebben.

De taal is wat formeel en de Vlaamse invloeden zijn merkbaar in de woordkeus. Maar omdat het toch vooral een "praatboek" is kun je het aanpassen aan je eigen taalgebruik. Ik zou bijvoorbeeld niet zo vaak het woord "dienen" gebruiken, maar eerder vragen "waar is het voor" of "waar gebruiken we het voor".

De illustraties zijn prachtig! Heldere felle kleuren en het doet een beetje collage-achtig aan.

Mocht je je afvragen waar dit boek voor dient? Om je bewust te worden dat er heel wat te vragen valt en dat vragen stellen leuk is. En...dat er niet op elke vraag een antwoord is. Maar misschien wel een vraag.

🙂  🙂  🙂  🙂  🙂

Waar dient het voor? - José Maria Vieira Mendes en Madalena Matoso

Vertaald door Annelies Beck

Tiptoe Print - 2022

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *